Forbedret dyrevelfærd i kvægbesætninger - Demo

Forbedret dyrevelfærd i kvægbesætninger - Demo
Projektansvarlig
Videnspredning for projektet
Klovbeskærer efterlyser skarpere mycoplasma-politik

Artikel bragt i Effektivt landbrug, 7. februar 2012

Gennembrud i kampen mod digital dermatitis

Artikel fra Delaval. den 24. januar 2012

Klovbeskærer efterlyser skarpere mycoplasma-politik

Artikel fra Effektivt Landbrug, den 2. juni 2012

Elektronisk klovsundhedsregistrering - nu også i Finland Sverige og Norge

Artikel af Elina Paakala, Karin Ulvshammar, Emma Carlén og Anders Fogh.

3 artikler af Jens Mathiasen

Bragt i Effektivt Landbrug, den 19. december 2012

Formålet med projektet
Projektet har det overordnede formål at forbedre dyrevelfærden i danske kvægbesætninger. Derudover er der følgende delformål: 

  • At forbedre klovsundheden i malkekvægsbesætninger
  • At nedbringe dødeligheden blandt køer og kalve i danske kvægbesætninger
  • At forbedre den tværfaglige sundhedsrådgivning ved at optimere samarbejdet mellem landmand, dyrlæge og kvægrådgiver
  • At fremme dyrevelfærden og reducere miljøbelastningen i kvægbruget ved at demonstrere en række nye produktionstekniske forbedringer og nye managementprincipper.

Baggrunden for projektet
Projektet består af en demonstrationsdel med 4 delprojekter samt en udviklingsdel med 2 delprojekter. Fælles for de 6 delprojekter er, at der arbejdes ud fra den præmis, at der stadig er plads til forbedring af dyrevelfærden i de danske kvægbesætninger. Projektarbejdet er således en del af kvægbranchens mangeårige indsats for ad flere fronter at forbedre dyrevelfærden og dermed øge besætningernes sundhedstilstand, ydelsesniveau og bundlinie.

Forbedret klovsundhed
Forbedring af klovsundheden er af essentiel betydning både for kvægbruget som helhed og for de enkelte kvægbrugere, der oplever problemer med halthed og klovlidelser. Opretholdelse af en god klovsundhed er i høj grad nødvendig for at sikre en sund produktion med gode arbejdsforhold for kvægbrugerne, en høj dyrevelfærd og en fornuftig økonomi. Kvægbranchen har investeret mange ressourcer i udvikling af redskaber, vis formål er at bidrage til forbedret klovsundhed. Der er udviklet et program til klovregistrering samt diverse udskrifter og rådgivningsværktøjer. Implementering af klovregistrering har været og er helt afgørende for at sikre grundlaget for et fremtidigt avlsarbejde mod en forbedret klovsundhed. Desuden er klovregistrering sammen med de tilhørende rådgivningsværktøjer af stor betydning for at sikre kvaliteten i den fremtidige rådgivning omkring klovsundhed.

Fokus på dødelighed
Dyrevelfærd i kvægbruget er en kompleks størrelse og omfatter både biologiske og holdningsmæssige aspekter. For at opnå tilfredsstillende resultater på besætningsniveau og på brancheniveau skal de biologiske løsninger arbejde sammen med den enkelte landmands holdning til dyrevelfærd, samt hvilket niveau for dødelighed der er acceptabelt på den enkelte bedrift. Erhvervet har sat sig det mål, at kalvedødeligheden for 1-180 dage gamle kalve er reduceret til 5,5 procent ved udgangen af 2013. Det tilsvarende tal for kodødelighed er 3,5 procent ved udgangen af 2013. En høj dødelighed er ikke i sig selv et udtryk for dårlig dyrevelfærd, og lav dødelighed er heller ikke nødvendigvis et udtryk for god dyrevelfærd. Ved at fokusere på årsager til en høj dødelighed og løsninger herpå vil sundhedsniveauet i besætningen blive styrket væsentligt.

Fælles fokus
Langt de fleste mælkeleverende besætninger indgår i dag i et rådgivningssamarbejde med en besætningsdyrlæge. Med indførsel af Obligatorisk SundhedsRådgivning (OSR) er omkring 3.500 kvægbesætninger blevet pålagt krav om rådgivningsbesøg. Der bruges således store ressourcer på rådgivningsarbejde. Det er nødvendigt, at der pågår et kontinuerligt arbejde for at understøtte og forbedre rådgivningen i besætningerne på en sådan måde, at rådgivningen resulterer i synlige og målbare forbedringer inden for sundhed, dyrevelfærd, medicinforbrug og produktivitet. Det er ligeledes påkrævet, at værdien af den gennemførte rådgivning og det forventede udbytte af sundhedsfremmende investeringer demonstreres ved hjælp af sundhedsøkonomiske beregninger.

Dyrevelfærds- og miljøforbedrende produktionssystemer
Forbrugernes krav til høj dyrevelfærd og mindst mulig miljøbelastning fra landbruget samtidig med en generelt presset økonomi stiller krav til både konventionelle og økologiske kvægbrugere om en produktion, der er optimal og rationelt styret. Dette samtidig med, at der tages hensyn til dyrevelfærd og miljø. Produktionen skal ske under forhold, hvor landmanden tilbydes de bedst mulige arbejdsforhold med hensynstagen til et godt arbejdsmiljø for både leder og medarbejdere.

Komposteringsstalde til malkekøer - De første danske erfaringer

Et nyt staldsystem - komposteringsstald - er dukket op. Det tilbyder køerne samme komfort som dybstrøelsesstalde, men uden samme halmforbrug. Bygningen er stort set indrettet på samme måde som en dybstrøelsesstald, men strøelsesmaterialet er træflis.

Beskrivelse af fire hollandske komposteringsstalde

Beskrivelser af fire hollandske komposteringsstalde med fotos og erfaringer om indretning, opstart, management, ventilation, luftindblæsning og adfærd.

Ammoniakemission fra Kompoststalde

Videnopsamling fra tur til Holland i marts 2012.

Hollandsk inspiration til komposteringsstalde

KoKom projektgruppen var i marts 2012 på en inspirationstur og workshop til Holland, med det formål at blive klogere på, hvordan man får en komposteringsmåtte til at fungere under danske klimaforhold.

Forlang at dine rådgivere samarbejder

En dyrlæge og en konsulent, som taler sammen og har fælles mål, resulterer selvsagt i mere effektiv rådgivning, end hvis de trækker hver sin vej. Men det er landmanden, der bør byde begge op til dans.

Effektivt – og meget sjovere med tværfagligt samarbejde

Rådgivningen bliver både sjovere og mere effektiv, når man løser problemerne sammen. Det er erfaringen hos trekløveret på Kjærvang.

Majshalm som strøelse

Mangel på halm efter en meget våd høst, inspirerede en sønderjysk slagtekalveproducent til at prøve at strø med majshalm.

Hjælp til insektplagede dyr i økologiske besætninger

Det er blevet lovligt for økologer at benytte insekt-øremærker, ligesom flere produkter til pour-on behandling og diverse sprays kan anvendes til at forebygge gener som følge af insekter.

Undersøgelse af intensive sundhedsrådgivningsaftaler

Sundhedsrådgivning med hyppige besøg af dyrlægen kan give en masse fordele og en god dialog mellem landmand og dyrlæge. Det viser en ny undersøgelse, som er foretaget på baggrund af interviews med kvægbrugere og dyrlæger.

Fælles fokus giver større udbytte af rådgivningen

En gruppe landmænd var forleden samlet til en workshop, hvor de fik inspiration til at opnå større udbytte af den rådgivning de køber. Der blev især sat fokus på effekten af tværfaglig rådgivning med deltagelse af både dyrlæge og kvægrådgiver.

Rådgivningsaftaler set efter i sømmene

Rådgivningsaftaler har den effekt, at flere sygdomsproblemer tages i opløbet. Desværre bruges de kliniske registreringer for lidt til at til at træffe mere strategiske beslutninger omkring management og forebyggelse. Det viser en ny undersøgelse.

Flere renoverede stalden i 2011

I 2011 steg antallet af staldudvidelser i kvægbruget med 25 pct. Af de som udvidede etablerede 75 pct. AMS, og flere etablerede spaltegulve med linespil, end set de øvrige år.

FarmTest - Elektroniske øremærker

For at få fuld effekt af de elektroniske øremærker skal der arbejdes mere målrettet, og der skal satses mere på, at hele sektoren bruger de elektroniske øremærker og udnytter mulighederne.

Udskydelse af byggeri til 2015 kan være mere fordelagtig end at købe kvote til udvidelse nu

Artikel bragt i Fagmagasinet Kvæg, januar 2012

Forbedret klovsundhed

Oversigt - indlæg og besætningsbesøg 2012

Nye metoder til at finde halte køer

Ryggens krumning og koens liggetid kan være med til at udpege halte køer.

Såleblødninger er et overset problem

I mange besætninger er problemet ikke digital dermatitis, men såleblødninger. Et problem, der skal tages alvorligt, for ingen kvægbrugere har råd til at ignorere halte køer.

Oversigt over sygdomsbehandlinger i kvægbesætninger

Mange faktorer gør det svært at sammenligne antal sygdomsbehandlinger i den ene besætning med antallet i en anden. En oversigt over indberetninger fra 3891 ydelseskontrollerede besætninger i løbet af 2011 giver et godt sammenligningsgrundlag.

Aktuelt til Dyrlæger 07

Indhold: Kønssorteret sæd tilladt i økologisk produktion, Høje koncentrationer af antibiotika i mælken, Klovspecialistgruppen, Hornrelaterede klovlidelser giver høj kodødelighed, Ny aktualitet for miltbrand?, Pilotprojekt om mycoplasma, ”Fodringsdagen”.

Aktuelt til Dyrlæger 08

Læs om: Ændret definition af ”ungdyr”, Behandling mod leverikter hos malkekvæg, Ny version af Klovregistreringsprogram, Pas på smitte fra gyllevognen, IBR påvist i besætning på Island, Schmallenbergvirus udbredt i Danmark mv.

Klovregistreringsprogram 2012

Liste over klovbeskærere, som registrerer

Videncentret for Landbrug, Kvægs liste over de klovbeskærere, som registrerer klovlidelser.

Klovregistrering - spørgsmål & svar

Læs svarene til de ofte stillede spørgsmål ved brug af Klovregistreringsprogrammet.

Sådan kommer du i gang med klovregistreringer

Links til liste over klovbeskærere og til klovregistreringsprogrammet.

Klovregistreringer har fået eget faneblad i Dyreregistrering

Bedre overblik over koder til klovregistreringer i Dyreregistrering.

Klovspecialister

9 kvægkonsulenter med speciel interesse i klovsundhed, har dannet en ERFA-gruppe.

Hornrelaterede klovlidelser giver høj kodødelighed

Sænk forekomsten af sålesår med bare to pct. og få lavere dødelighed.

Ny version af programmet til klovregistrering

Hvis du selv registrerer klovlidelser med klovbeskærernes program, skal du installere en ny version af programmet 1. nov.

Større forbrug af antibiotika til klov- og lemmelidelser

Forbruget af 3. og 4. generations cefalosporiner til behandling i yveret falder fortsat. Desværre ses i 2012 en stigning i forbruget til behandling i kroppen.

Vigtig information vedrørende ny version af Klovregistreringsprogrammet

Der er udgivet en ny version af DLBR Klovregistrering.

Kom godt i gang med klovregistrering

Brug klovregistreringer aktivt og tjen penge

Rådgivning om klovsundhed kan blive meget mere effektiv, hvis klovregistreringer bruges aktivt.

Overvejelser før køb af klovvasker

Artikel fra Fagmagasinet Kvæg, oktober 2012

Hvor høj er din besætnings dødelighed?

Artikel fra Fagmagasinet Kvæg, juni 2012

Klovregistreringer har fået eget faneblad i Dyreregistrering

Bedre overblik over koder til klovregistreringer i Dyreregistrering.

Ko- og kalvedødeligheden skal ned

Samtlige kvægbrugere modtager endnu engang brev om besætningens dødelighed med posten.

Ny version af programmet til klovregistrering

Hvis du selv registrerer klovlidelser med klovbeskærernes program, skal du afinstallere dit registreringsprogram og installere et nyt 1. november.

Brug klovregistreringer aktivt og tjen penge

Rådgivning om klovsundhed kan blive meget mere målrettet og effektiv, hvis klovregistreringer bruges mere aktivt, end det er tilfældet i dag.

Stor interesse for Nordisk klovworkshop

Klov-specialister fra hele Norden udvekslede erfaringer og beskar klove på afsavede koben, da der blev afholdt Nordisk klovworkshop i Danmark.

Uddannelse af klovbeskærer bør være lovpligtig

Både danske og svenske eksperter efterlyser lovkrav om uddannelse af klovbeskærere. Kvaliteten blandt klovbeskærere er for svingende, og det går ud over dyrevelfærden.

Klovsundhed – effekt på ydelse og reproduktion

Notat vedr. data fra 2011

Tabeller over ydelser

Klovsundhed

Delaval Nyt nr. 1 - 2012

Forskeren: 30% mere digital dermatitis uden klovvask, Landmanden: Effekten kunne ses efter 14 dage, Dyrlægen: Klovlidelser rammer både kød-, kalve- og mælkeproduktion.

Opfølgning på forløb og effektvurdering

Projektet Fælles fokus, workshop 11. jan. 2012

Intro til Lean

Workshop Fælles fokus, 11. jan. 2012

Tværfagligt samarbejde - Større fokus på økonomi

Workshop Fælles fokus, 11. jan. 2012

Opfølgning på forløb og effektvurdering

Workshop Fælles fokus, 11. jan. 2012

Fælles fokus Workshop om tværfagligt samarbejde

Program - Workshop Fælles fokus, 11. jan. 2012

Konkurrencekraft og bedre sundhed

Workshop Fælles fokus, 11. jan. 2012

Fælles fokus v/Helen U. Filskov

Workshop Fælles fokus, 11. jan. 2012

Optimering af rådgivning kræver engagement og styring!

Workshop Fælles fokus, 11. jan. 2012

Varm stald - figurer - måneder

Analyser - forbedret klovsundhed

Varm stald - notat klovsundhed

Analyser - forbedret klovsundhed

Varm stald analyse - besætningsniveau

Analyser - forbedret klovsundhed

Effekt på reproduktion

Notat - forbedret klovsundhed

Varm stald analyse - enkeltko niveau

Analyser - forbedret klovsundhed

51. Bliv klogere på klovbeskæring

Dyrlæge Pia Nielsen, Videncentret for Landbrug, Kvæg

FarmTest - Udsprinkling af ensilagesaft og overfladevand

Ny FarmTest sætter fokus på økonomi og erfaringer med udsprinklingsanlæg til ensilagesaft.